
Tafelschikking
Je hebt alles al geregeld voor jullie trouwdag en nu krijg je van de locatie waar jullie ’s avonds gaan eten de vraag of er ook rekening gehouden moet worden met een tafelschikking. Een vraag waar je nog totaal niet over hebt nagedacht en hoe doe je dat dan, een tafelschikking maken? In deze blog een aantal tips om die vraag makkelijker te kunnen beantwoorden.
Wat is een tafelschikking? Een tafelschikking is eigenlijk niets anders dan dat jullie vooraf bepalen waar iedereen zit tijdens het eten.

Tip 1: Welke setting hebben jullie?
Waar hebben jullie voor gekozen? Een diner of een buffet?
Bij een diner blijft iedereen gedurende het eten zitten op dezelfde plaats en wordt het eten aan tafel geserveerd. Voordeel hiervan is dat de catering op de locatie op die manier makkelijk het uitgekozen eten kan uitserveren omdat iedereen vooraf al kenbaar heeft gemaakt wat hij/zij wil eten. Een ander voordeel is ook dat als er mensen zijn in jullie gezelschap die elkaar niet zo liggen je deze ook makkelijker bij elkaar weg kunt halen. Nadeel hiervan is dat gasten zich onderling ook niet zo makkelijk mengen.
Bij een buffet is er natuurlijk veel meer beweging aan de tafels. Waardoor mensen meestal, ondanks een tafelschikking, toch tussendoor ergens anders gaan zitten.

Tip 2: Willen jullie überhaupt wel een tafelschikking?
Hoe zien jullie jullie trouwdag voor je? Wil je een traditionele trouwdag met alle bijbehorende etiquette? Of willen jullie een dag waarbij dit niet zo heel belangrijk is of liever iets er tussenin? Zodat je kunt toepassen wat het beste bij jullie past? In principe is alles goed zolang jullie er maar prettig bij voelen, Je moet het niet doen omdat het zo hoort, die tijd zijn we al lang voorbij.

Tip 3: Wil je een traditionele tafelschikking of bepaal je zelf waar iedereen zit
Bij een traditionele tafelschikking moet je goed letten op de etiquette en om je daar aan te houden is niet eenvoudig. Er zijn 2 opties.
Optie 1 De bruid en bruidegom zitten in het midden van de hoofdtafel. De bruid zit links van de bruidegom. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, naast de bruidegom de moeder van de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. De plaatsen naast de ouders van het bruidspaar zijn bestemd voor de getuigen en de naaste en oudste familieleden. De overige gasten worden volgens rang en leeftijd geplaatst. Mocht de bruid of bruidegom geen ouders meer hebben dan worden hun plaatsen ingenomen door oudere familieleden of door de getuigen. Officieel hoort er naast elke dame een heer te zitten en ook echtparen horen gebruikelijk niet bij elkaar te zitten.
Optie 2 Deze optie is wat minder precies. De bruid zit nog steeds links van de bruidegom. De vader van de bruid zit links van haar en de moeder van de bruidegom zit rechts van hem en de ceremoniemeester zit naast haar (hebben jullie een ingehuurde ceremoniemeester dan neemt deze niet plaats aan een gastentafel). Aan de rechterkant van de bruidegom zit de moeder van de bruid, de vader van de bruidegom zit naast haar en daarnaast de getuigen. De overige gasten kiezen zelf een plekje aan tafel.
Als je zelf bepaald waar iedereen zit ben je eigenlijk vrij om iedereen waar dan ook neer te zetten. Wat dan wel prettig is om mensen die elkaar kennen bij elkaar aan tafel te zetten. Of juist niet, hierdoor leren ze ook weer andere mensen kennen.
Denk ook na over eventuele kinderen die tijdens het eten aanwezig zijn. Zijn ze nog heel klein dan kun je ze het beste gewoon bij de ouders aan tafel zetten. Zijn ze al wat ouder dan kun je ook een aparte kindertafel maken. Stiekem vinden ze dit dan nog heel stoer ook!

Tip 4: Passend
Als je een tafelschikking maakt zorg er dan voor dat het passend is en laat naam- en menukaartjes in deze stijl als jullie trouwkaart drukken. Dit kost iets extra maar maakt wel dat alles klopt en je hebt gelijk een mooi aandenken aan wat jullie gegeten hebben op jullie trouwdag. Wil je het echt helemaal afmaken zorg dan dat ook je tafels gestyled zijn in de stijl van jullie dag.

Tip 5: Aantal gasten aan een tafel
Vraag aan je locatie welke opstellingen zij gebruiken tijdens het diner en hoeveel personen er aan een tafel kunnen. Een vierkante, rechthoekige of ronde tafel hebben allemaal verschillende afmetingen. Je kunt dan bij het maken van de opstelling kijken hoe het uitkomt. Zelf maak ik altijd een plattegrond van de ruimte met het aantal tafels welke in de ruimte kunnen of ik vraag deze aan de locatie. Hiermee ga ik dan aan de slag en aan de hand van jullie wensen maak ik dan een tafelschikking. Als de tafelschikking klaar is ontvangen jullie deze zodat jullie kunnen kijken of er nog aanpassingen gedaan moeten worden.
Een tafelschikking maken klinkt heel makkelijk maar kan je ook een hoop hoofdbrekens opleveren en je moet soms goed nadenken hoe je bepaalde tafels indeelt, ga hier dus goed voor zitten en doe dit ook het liefst samen met je aanstaande.
Ik hoop dat je met mijn tips een afweging kan maken of een tafelschikking wel of niet bij jullie past. Het belangrijkste is dat jullie een keuze maken die bij jullie past want het is tenslotte jullie mooiste dag! Liefs Wendy